У име наде, у духу демократије, у интересу грађана

Поштовани грађани,

Миодраг Вукмировић

Пред вама је удружење основано са циљем да окупи људe који су вољни, способни и одговорни да кроз заједнички, организован и осмишљен рад активно допринесу побољшању квалитета демократије у Србији. О чињеници да је квалитет демократије у озбиљној стагнацији не треба посебно говорити будући да драматичан број грађана последице тог стања доживљава и преживљава на личним примерима.

Ево за шта се Народна слога залаже и на чему жели да ради да би се овај проблем решавао у интересу већине грађана?

Ево за шта се Народна слога залаже и на чему жели да ради да би се овај проблем решавао у интересу већине грађана?

ПРОМЕНА ОДНОСА. Односи у јавном животу Србије данас су, на жалост, обележени све већом поларизацијом, и са њом поделама које прете да прерасту у очигледан друштвени конфликт који не почива само на различитости ставове о битним друштвеним питањима. Народна слога жели да промовише потпуно другачији однос учесника јавног и политичког живота наше земље. Почећемо, наравно, од односа унутар самог Удружења и примењивати га, истовремено, у комуницирању са другим субјектима на политичкој сцени. Инсистирамо да тај однос буде заснован на врхунском принципу који заједничке интересе поставља изнад свих појединачних интереса, затим на међусобном поштовању, уважавању права на различитост мишљења, комуницирању на културном и цивилизованом нивоу, одсуству било које врсте насиља, на толеранцији и разумевању, без обзира да ли ће уопште доћи до међусобног договора или не.

ВРЛИНЕ. Учинићемо све да у органима нашег Удружења буду честити, поштени и вредни људи, добри домаћини, успешни у приватном и пословном животу, искрени родољуби, правдољубиви, некомпромитовани, културни и морални. Таквих је људи много широм наше земље, само што су они, на жалост, већ дуго времена на маргинама друштвених дешавања, често сматрани чак и непожељним од оних који су на власти. Тако смо сами себи ускратили добробит од најбољих међу нама, а они су се повукли у своје личне животе и не желе да учествују у друштвеним дешавањима, препустивши тако места мање узорнима и мање способнима. Дуготрајна негативна селекција данас узима свој данак и биће потребно много напора да мотивишемо најбоље међу нама да се прихвате учешћа у јавном животу Србије како би помогли својој земљи и свом народу. То ће бити један од наших задатака. Што будемо успешнији у том покушају, то ћемо бити истрајнији у промовисању таквих врлина, као неопходних за све који би хтели на јавне функције.

НОВИ ВРЕДНОСНИ КРИТЕРИЈУМИ. Желимо да промовишемо нове вредносне критеријуме за избор носилаца јавних функција, од оних у органима власти на свим нивоима организовања, преко јавних предузећа, до јавних установа. Осим личних особина наведених у претходном паусусу, инсистираћемо још и на стручности, организаторским и управљачким способностима, комуникацијским способностима и поштовању тимског рада. Посебно ћемо промовисати значај прихватања одоговорности носилаца јавних функција, али не декларативне одговорности – већ оне која подразумева конкретне последице, као и њихову спремност да своје јавне функције обављају потпуно јавно. Требе једном за свагда укинути праксу да на тако значајна места дођу некомпетентни, нестручни људи и неискусни, којима су јавне функције прва радна места у животу, па да ту стичу потребна искуства играјући се нашим судбинама и животима, а све захваљујући томе што су се у „правом“ тренутку нашли и одоварајућој партијској стуктури на власти.

ЈАСНИ ПОКАЗАТЕЉИ УСПЕШНОСТИ. Радићемо и на промовисању прецизних показатеља успешности рада лица на јавним функцијама и успешности функционисања институција. Да нам те оцене више не ,,припрема“ власт онако како то њој одговара, убеђујући грађане да не треба да верују својим очима. Посебно ћемо инсистирати на томе да основни показатељ успешности буде искључиво резултат рада, што је посебно битно за области у којима постоје егзактни финансијски показатељи. Инсистираћемо на томе да сви који се налазе у органима власти, на било ком нивоу организовања, за време обављања своје функције деле судбину свог народа, дакле, без икаквог службеног луксуза, бенефита, привилегија и сл., те да то буде и законски дефинисано. Само увођење тог принципа донело би нашој земљи огромне финансијске уштеде.

НОВЕ ИДЕЈЕ Промовисаћемо нове идеје, којима се суштински мењају вредносни критеријуми успостављени у свим сферама јавног живота од стране вршилаца власти – идеје за промену система који је одавно постао кочница нашег свеколиког развоја и у коме нико ником не одговара за општу стагнацију наше земље. Те идеје нису производ ничије маште или пустих жеља, оне су резултат стручне и посвећене анализе функционисања области јавног живота у земаљама са којима желимо да се упоређујемо у друштвеном и економском развоју. Оне су прилагођене нашим условима, реално су остварљиве, образложене позитивним и негативним ефектима примене, са јасним финансијским показатељима, орочене по времену реализације и прецизне по носиоцима одговорности за реализацију. Њихов садржај назначен је у Програмској платформи нашег Удружења. Инсистираћемо на ставу да без таквих промена нема развоја ни демократске, ни правне државе, нити потребног развоја било које области јавног живота, почевши од образовања, здравства и културе, преко привреде и пољопривреде, па све до екологије и туризма. Све друге врсте промена су одавно и више пута виђене и сводиле су се углавном на промене оних на власти, а не на развој демократије и бољег живота наших грађана.

ПРВО НАЧЕЛО ДЕМОКРАТИЈЕ. Инсистирамо и инсистираћемо на темељном принципу, који се код нас одавно не поштује, а то је право грађана да учествују у процесима у којима се доносе одлуке битне за њихов живот. Услед слабљења моћи и развлашћивања демократских институција, услед преузимања њихове улоге од стране моћника и ,,одабраних“ појединаца; услед све раширенијег мишљења и успостављене праксе да је политичка делатност предодређена само за оне који су на власти и оне који су уз њих и да зато могу да раде шта хоће; услед све већег утицаја извршне власти на законодавну и судску власт; услед непоштовања и кршења људских права и слобода; услед гушења слободе медија и права на објективно информисање; због избора који су све чешћи а све мање слободни и поштени – постоји све мање могућности и начина да грађани на демократски начин утичу на своју власт. А они је бирају, они финансирају њено функционисање. Као да грађани постоје због власти, а не обрнуто. Као да су смене на власти постале ,,борба на живот и смрт у којој је све дозвољено“, а не процес који је уобичајен и нормално у демократским друштвима.

ПОВРАТАК НАДЕ. Својим укупним деловањем на јавној сцени желимо да грађанима Србије вратимо оптимизам, надуда можемо боље, елан да се за то треба и вреди борити, веру да се може успети. Да живимо боље, срећније, задовољније, без сталне забринутости и страха шта ће нам се десити. Да бисмо живели боље у свом граду, у својој држави, потребни су нам пре свега добри домаћини, који ће о свом граду, о својој држави, бринути као о својој кући. И ништа више од тога. Зар онда није лoгично питање шта нас то спречава да управо такви људи буду на челу нашех предузећа, наших инситуција, наших градова и наше државе?

Ставови нашег Удружења по многим од наведених питања назначени су у Статуту, Програмској платформи и Етичком кодексу. Када их будете читали, молимо вас, имајте у виду чињеницу да није реч о политичкој организацији која се бори за власт и која тако дефинише своје деловање, већ о удружењу грађана које изношењем својих ставова жели да утиче на демократски развој друштва и сходно томе тако смо и дефинисали своје циљеве и задатке. Уколико препознајете себе у тој нашој искреној намери – придружите нам се!

НАРОДНА СЛОГА није никоме супротстављена и не бори се ни против кога. Ми се боримо за добробит грађана Србије!

С вером у боље сутра!